Cursus

Cursussen

 Van beginners met de puppycursus tot de gevorderde met het IPO programma. Hondensportvereniging Simpelveld biedt voor ieder wat wils en draagt zorg voor training op maat. Vragen die wij veel horen bij nieuwe leden zijn:

 • Hoe corrigeer ik mijn hond?
 • Mijn hond wilt niet naar mij luisteren, wat doe ik verkeerd?
 • Help mijn hond valt uit, wat kan ik hieraan doen?

Op deze pagina worden de verschillende cursussen die aangeboden worden besproken. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met info@hsvsimpelveld.nl.


Puppycursus

 Uw puppy is vanaf 8 weken van harte welkom op deze cursus. De maximale leeftijd van de pup is 5 maanden voor deze cursus. Samen met andere puppy’s wordt een basis gelegd van gehoorzaamheid waarbij socialisering van de pup op de voorgrond staat. Tijdens de puppy cursus wordt uitgebreid aandacht besteed aan de volgende elementen:

 • Socialisatie van de pups
 • Op commando laten zitten
 • Op commando laten liggen
 • Aandacht krijgen en houden van de pup
 • Meelopen aan de riem zonder te trekken

Na afloop van de training is er ruimte voor de pups om, onder begeleiding van de trainer, samen te spelen.


Gevorderden

De gevorderden cursus is de basis voor het Verkeerszekere hond examen, afgekort het VZH. Deze cursus gaat verder waar de puppycursus is gebleven en zorgt voor een sterkere band tussen geleider en de hond. Tijdens de training worden basiscommando’s veelvuldig herhaald en wordt getraind op het meelopen aan de riem zonder af te wijken van de zijde van de geleider. De cursus, en het bijbehorende examen, bestaat uit 2 onderdelen;

 1. Afdeling A. Hierbij wordt de hond getraind op de trainingswei. De hond wordt hierbij getraind op de basiscommando’s en het lopen aan de riem.
 2. Afdeling B. De geleider en hond lopen hierbij buiten de trainingswei. Het doel van de training is het leren omgaan met alle verkeerssituaties die zich voordoen tijdens een wandeling.

IPO

De IPO training, afkorting voor Internationale Prüfungs Ordnung, kan worden gestart na het succesvol behalen van het VZH examen. De training, en het examen, bestaan hierbij uit 3 onderdelen;

 1. Speuren. Bij het speuren dient de hond een spoor, door de geleider uitgelegd, te kunnen volgen en voorwerpen te kunnen vinden.
 2. Appèl. Gehoorzaamheid is een speerpunt voor het behalen van het IPO examen. Er wordt geacht dat de hond zonder riem verschillende commando’s kan uitvoeren zonder hierbij te aarzelen. Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan basiscommando’s alsmede nieuwe commando’s zoals het vooruit lopen, revieren en apporteren.
 3. Pakwerk. Teamwerk tussen de hond en de geleider is hierbij cruciaal. De hond wordt geacht een pakwerker te kunnen traceren en, op commando, te bijten in de hiervoor geschikte mouw. Ook hierbij geldt dat appèl cruciaal is voor zowel de training als het examen.

Voor meer vragen over bovenstaande cursussen kunt u contact opnemen via info@hsvsimpelveld.nl.